tiistai 19. marraskuuta 2013

liceo

Ny viimein sain aikaseks kirjottaa tän postauksen uruguaylaisesta koulusysteemistä ja erityisesti tietenkin liceosta. Kaikki kuvat on otettu sellaset reilut kaks kuukautta sitten mikä on mainio esimerkki bloginpitäjän laiskuudesta jajaj. Nyt on hyvä kirjottaa koulujutuista ku just alko melkee neljän kuukauden kesäloma. Jep. No kumminkii, aiheeseen.


Uruguayssa siis lapset alottaa 6-vuotiaina escuelan, jota käy kuus vuotta. Se on niinkun suomen ala-aste, opiskellaa kaikkia perusjuttuja luokanopettajan kanssa. Mun uruguaysisko on tokalla luokalla escuelassa tällä hetkellä ja sen juttujen kautta pääsen aina seurailemaan kahdeksanvuotiaiden dramaattisia elämänkäänteitä ja kuuntelemaan valitusta siitä kuinka seitsemän kertotaulu on vaan vaikein juttu ikinä. 

Escuelasta siirrytään liceoon, joka on myöskin kuusi vuotta. Koulunkäynti on pakollista 18-vuotiaiksi asti, sen jälkee jos vieläkin jumittaa jossain liceon alkuvaiheilla saa käsittääkseni antaa periksi. Tässä tilanteessa yleensä otetaan sitten suunnaksi armeija, koska se on ainut keino saada suht hyväpalkkanen työ ilman kunnon koulutusta. Anyways takasin aiheeseen, eli siis opetus liceossa tapahtuu niin että on oma luokka joka pysyy samassa luokkahuoneessa koko päivän, opettajat kiertää luokissa opettamassa. Päivä koostuu viidestä seitsemään oppitunnista jotka kaikki kestää 35 minuuttia. Päivässä on kolme välituntia, joista kaksi on viisi ja yksi kymmenen minuuttia pitkä. Siinä ajassa ehtii käydä ostamassa jotaa syötävää koulun cantinasta eli sellasesta kiskakahvilahommelista, käydä vessassa ja hengata käytävillä välituntien aikana vallitsevan yleisen kaaoksen keskellä. 





Koulupäivä kestää nelisen tuntia, vähän päälle tai alle. Koulua käydään kolmessa eri vuorossa, aamu (n 8-12), iltapäivä (n 13-17) ja ilta (n 18-22). Joissain kouluissa on myös yövuoro aikuisopiskelijoille. Itse olen käynyt tämän vuoden aamuvuorossa, normaalisti koulu alkaa 7.45 ja loppuu 12.20. Harvinaisuus kuitenkin on että päivä alkaa tai kestää siihen asti mitä lukujärjestys sanoo, on enemmän sääntö kuin poikkeus että ainakin yksi profe eli opettaja jättää ilmestymättä ja oppitunteja siirrellään sitä korvaamaan vähän miten sattuu. 

Liceossa neljä ekaa vuotta on ihan perus standardiopiskelua, kaikki opiskelee samoja aineita samoja määriä, kuten matikkaa, fysiikkaa, kemiaa, englantia, filosofiaa etc. Viidentenä ja kuudentena lukiovuonna saa valita mihin haluaa erikoistua. Viidentenä vuonna on tarjolla humanistinen, tieteellinen, biologinen ja taiteellinen suuntaus. Opiskellaan siis tiettyjä tuntimääriä perusaineita jotka on samat kaikissa ja jotka muodostaa noin puolet opiskeluista. Toinen puoli on suuntautumiselle ominaisia aineita, esim tieteellisestä löytyy mm ekstra matikkaa ja fysiikkaa ja jonkinkaltaista tiedepiirrustelua, kolmiulotteista ja sellasta. Kuudentena vuonna erikoistutaan erikoistumisen sisällä, kaikista paitsi taiteellisesta on tarjolla kaksi eri suuntautumista joista valita, mahdollista myös valita jotain toisten suuntautumisten tarjonnasta mutta siihen on jotain sääntöjä joista en tiedä.

Itse olen ollut tämän alkuvuoden neljännellä luokalla. En tiedä miks mut pistettiin sinne, normaalisti vaihtarit sijoitetaan viidennelle vuodelle. Neljännellä kaikki siis periaattessa ois mua kaks vuotta nuorempia eli niinku ysiluokkalaisia, mutta koska uruguay on millanen on suurin osa mun luokkatovereista oli kyllä täysi-ikäisiä uusittuaan syystä jos toisesta aikaisempia vuosia. Tulevana syksynä (suomen keväänä)  alotan viidennen ja meinaan tehä biologisen iltavuorossa ja jatkaa samassa lukiossa missä olin tässä keväälläkin.






Täällä suurin osa opiskelee julkisissa oppilaitoksissa mutta mahdollista on myös laittaa lapset yksityisiin kouluihin ja lukioihin jos rahassa löytyy. En hirveesti tiedä niitten toiminnasta mitään, oon ite julkisessa ja tykkään. Sen verran mitä tiiän ne on lähes poikkeuksetta katolisia, niiden opetuksen taso on huomattavasti parempi kuin julkisissa ja niissä pitää käyttää kunnon koulupukua. Julkisissa on normaalisti vaan pukukoodi, esim. koulun t-paita ja farkut. Mun liceossa pitää olla musta paita (mieluiten koulun logolla varustettu mutta jos ei ei siihen kuole) ja pitkät housut. 

Kuka bongaa suomalaisen kuvasta?

Uruguaylaisen opetuksen taso näin suomalaisen näkökulmasta, noh, ei ole ihmeellinen. Saa arvostamaan suomalaista ihan uudella tavalla. Opiskelu on aika tehotonta, opettaja sanelee ja oppilaat kirjottaa ylös. Melkein aina kokeissa saa käyttää muistiinpanoja, jutella kavereitten kanssa ja pyytää opettajalta apua. Silti arvosanat ei oo ihmeellisiä ja on tosi normaalia jäädä jumittamaan liceon alkuvaiheille huonojen arvosanojen tai liiallisen lintsauksen vuoksi. On ihan normaalia että samalla luokalla on oppilaita joilla on kymmenen vuoden ikäero. Etelä-Amerikan muihin maihin verrattuna uruguay on kyllä huomattavan hyvä, rajan toisella puolella Santanassa eron brasilialaisen koulusysteemin kanssa kyllä näkee selvästi. Uruguay lahjoittaa kaikille opiskelijoille oman tietokoneen auttamaan opiskeluissa. Ei mitään macbookia tietenkää, sellasen muovihärpäkkeen, mut kumminkin. 


Mulla olis varmasti vielä vaikka mitä kerrottavaa mut nyt ei enää tuu mielee, jos mietityttää kysykää ihmeessä selvennyksiä mun sekavaan selitykseen ja muutenkin ihan muuten vaan! Nyt jatkan lomailua täällä kolmenkymmenen asteen ilmoilla, see ya!

3 kommenttia:

  1. Ovatko uruguaylaiset nuoret paljon jäljessä koulunkäynnissä suomalaisiin verrattuna? Kun Suomi on aina PISA-testien kärjessä ja silleens... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uruguayn PISA-testituloksista mulla ei kyllä ole hajuakaan, ei ihan huipputasoia ainekaan jajaj. Mä sanoisin että täällä ollaan aika samoja asioita käymässä ku mitä Suomessakin samanikäisinä, aineesta riippuen voi olla edellä tai jäljessäkin. erona on enemmän se, että täällä opiskellaan todella suppeasti niitä aiheita mitä käydään, ei ole kirjoja tai mitään, ainut oppimateriaali käytännössä on opettajan sanelusta kirjotettu muistiinpanot.

      Poista
  2. UUTTA POSTAUSTA KEHIIN! :D

    VastaaPoista